Ethereum, finansal özgürlük ve merkeziyetsizlik kurallarına uyumlu bir düzen üzerine kuruldu. Fakat son süreçte yaşanan olaylar silsilesi bu ilkeleri sarsarak Ethereum topluluğunu oldukça endişelendirdi.
Geliştiriciler ve balinalar, Ethereum’un merkeziyetsizliğinin zarar gördüğünü sıklıkla dile getirmesinin yanında Ethereum blok zincirinin kurucu ortağı Vitalik Buterin’den konuyla ilişkili olarak önemli bir hamle geldi. Buterin, Ethereum topluluğunla iyileştirmelerin yapıldığı güncellenmiş bir yol haritası paylaştı.
Söz konusu bu iyileştirmelerin içeriğinde ise maksimum çıkarılabilir değer (MEV) kazanımları elde eden validatörlerin çalıştırdığı algoritmaların, dolaylı yollardan sansüre ve doğrudan adaletsiz kazançlara yol açması yer alıyor. Bildiğiniz üzere son zamanlarda sansür ve MEV, Ethereum için daha büyük bir problem haline geldi. Sansür ile birlikte hükümetler ağın tarafsızlığını ve merkeziyetsizliğini büyük ölçüde tehdit edebiliyordu. Durum böyle olunca Ethereum tarafı bu tehditler karşısında gerekli planlamaları yapmakla birlikte bu probleme öncelik vereceklerini kamuoyuna duyurdular.
ABD Hazine Dış Varlık Kontrol Ofisi (OFAC), Ethereum ağında zk-SNARK teknolojisinden faydalanarak token mikseri olarak bilinen Tornado Cash ile ilişkili adresleri sansürlemeye başladığundan beri Ethereum gibi merkeziyetsizlik odaklı blok zincilerine merkezi otoriteler tarafından büyük rest çekilmişti.
Etherum’un Yeni Yol Haritası Nasıl Olacak?
Ethereum Kurucu Ortağu Buterin’in paylaştığı yol haritasına bakacak olursak, her biri blok zincirin temel kodu için önerilen yükseltmelerden oluşan, paralel olarak ilerleyen 6 geliştirme hamlesinden söz ediliyor.
Söz konusu bu yol haritasında, ölçeklenme odaklı ikinci hamle ise “The Surge” ile önemli revizyonlar gören verimlilik odaklı dördüncü adım “The Verge” arasında “The Scourge” adında yeni bir adım yer alıyor.
Buterin’in yeni yol haritasına göre The Scourge’ün amacı; işlemlerin tarafsızlığı, MEV’den, merkezileşme ve diğer protokol risklerinden kaçınmak.
Ölçeklendirme Adımı!
Sansür ve MEV’den kaynaklanan sorunlarla birlikte Buterin ve ağa diğer temel katkıda bulunanlar, zararlarının programlanabileceğini dile getiriyorlar. The Scourge’e dahil edilen sansür ve MEV sorunlarını ele almanın en kolay yol ise Proposer Builder Seperation (PBS) uygulamasından geçiyor.
Ethereum’un validatörlerine baktığımızda işlemlerin bloklar halinde derlenmesinden (building) ve bu blokların Ethereum’un ledger’ına kabul edilebilmeleri için diğer validatörlere iletilmesinden (proposing) görevli olduğunu görüyoruz.
PBS, building ve proposing’ini iki farklı göreve ayıran bir güncelleme olaraak karşımıza çıkıyor. Blok içeriklerini oluşturanlarla bloku onaylayanların ayrılması ve blok içeriklerinin en yüksek gas teklifini verenler tarafından oluşturulmasını kapsar. Böylelilikle MEV’e ve sansüre karşı korunaklı bir Ethereum meydana gelmektedir.
Tüm bunların yanında PBS ve çeşitli güncellemelerle Proposer’in rolünü sadece en yüksek gas teklifi veren işlemin blok gövdesine eklemesi ve builder’lere iletilmesi hedeflenmekte.
Ethereum Nedir?
Ethereum, ERC-20 kod sistemi ilebirçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zinciri olarak bilinmektedir. Ethereum blok zincirinin yerel kripto para birimi ise Ether’dir. Ether, lider kripto para birimi Bitcoin’den sonra en büyük piyasa değerine sahip olan 2. kripto para birimi olarak bilinmektedir.