Dünya genelinde kripto para benimsemeleri sürerken, Uganda Merkez Bankası da kripto paraların ilgisini çektiğini ve Regulatory Sandbox’ın bir parçası olmasına sıcak baktığını belirtti.
Uganda Merkez Bankası, bilgilerini paylaşmaları için Uganda Blok Zinciri Birliği Üyelerini bankaya davet etti. Banka, birliğe teknik konulara geçilmeden önce Regulatory Sandbox’a uygun olarak yasal pozisyonlarını güncellemesini tavsiye etti.
Yapılan tavsiye bir mektup aracılığıyla 1 Haziran 2022’de Uganda Merkez Bankası Başkanı Kwame Rungunda tarafından iletildi. Mektupta ayrıca iki tarafın Mayıs 2022’deki görüşmelerine yer verildi.
Merkez Bankası, Haziran 2021 tarihinde finansal teknoloji firmalarının kontrollü bir alanda “yenilikçi finansal çözümleri”ni denemeleri için Regulatory Sandbox tasarısını oluşturmuştu. Bu tasarı ile ülkedeki elektronik ödemelerin ve finansal hizmetlerin hızlıca gelişmesi planlanmıştı.
Nisan 2022 sonlarına doğru Merkez Bankası kripto paralar üzerine bir uyarı metni yayımlamıştı. Bu metin ile Merkez Bankası, kripto para işlemlerine izin veren ödeme hizmetlerinin kara para aklama ve dolandırıcılık faaliyetlerine zemin hazırlayacaklarını belirtmişti. Ayrıca kripto para ticareti yapan herhangi bir banka veya finansal kuruluşun da lisanslarının iptal edileceği konusunda uyarmıştı.
Merkez Bankası Başkanı Kwame Rungunda tarafından yazılan bu mektup bankanın kripto paralara bakışında 180 derecelik bir dönüş olarak yorumlanıyor.
Haziran 2022 tarihi itibarıyla Uganda’da kripto paralar yasak değil ve satın alma, tutma ve ticari işlem yapılmasına izin veriliyor. Ancak ülke kripto paralar konusunda henüz bir düzenleme getirmedi. Düzenlemelerin olmamasından dolayı kripto paralarla ilgilenen şirketler ülkede serbestçe hareket edebilmek için dijital varlık lisansı alamıyorlar.
Uganda, Afrika kıtasında kripto paralara yönelen ilk ülke değil
Afrika ülkeleri son zamanlarda kripto paraları benimseme yönünde ciddi adımlar atıyor. Verilere göre 2020 ile 2021 yılları arasında kripto para kullanan Afrikalıların sayısı %1.200 artmış durumda. Ugandalıların ise sadece %2’si kripto para kullanıyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti yakın zamanda Bitcoin’i resmi para birimi haline getiren ilk Afrika ülkesi oldu. Dünya’da ise El Salvador’dan sonra ikinci ülke oldu.
Kenya’daki devletin enerji şirketi KenGen, Bitcoin madencilerini ülkeye davet etti. Şirket, jeotermal enerjiden elde edilen elektriğin fazlasının kripto para madenciliğinde kullanılabileceğini belirtti. Hükümet ise kripto para madenciliği vergi ve işlem ücretlerinden ciddi kâr sağlayacağını düşünüyor.