Kripto para benimsenmesi arttıkça kripto paralar da hayatımızın her alanında var olmaya devam ediyor. Rus iş gazetesi Kommersant’tede yer alan bir makalede ise, ülkedeki Bitcoin ATM sayısı özellikle Moskova’da hızlı bir şekilde artış yaşadığı belirtildi.
Söz konusu bu makaleye göre, yeni kripto para ATM’lerinde Moskova ülkede lider konumda ilerliyor. Gazetede yer alan bir başka bilgiye göre bu yıl Moskova’da 14 yeni kripto para ATM’si kuruldu. Bu durumda Rusya’da toplamda 52 adet kripto para ATM’si olmuş oldu.
Tüm dünyada kripto paralara yönelik düzenleme çalışmaları yapılsa da çoğu ülke bu duruma ayak uyduramadı. Rusya ülkesinde de kripto para düzenlemeleri henüz netlik kazanmamasına rağmen bu alana yatırım yapılmaya devam ediyor. ATM’lerin kurulumunun arkasında ise Rusbit adlı şirket olduğu bilinirken, Rusbit’e göre Rusya’nın büyüklüğü ve popülasyonuna göre 52 ATM sayısı beklenilenin çok altında. Fakat şirket, bu sayısının 2023 yılında çok daha fazla artacağını iddia ediyor.
“BATM” olarak bilinen kripto para ATM’lerinde kullanıcılar istedikleri kripto parayı nakit veya kredi kartıyla satın alabilmelerin yanında satın aldıkları kripto paralar da anında kripto para cüzdanlarına geçebiliyor. Başka ülkelerdeki ATM’ler kripto paraların satışına izin verse de Rusya’daki ATM’lerde henüz nakit çekimi özelliği bulunmuyor.
Rusbit, ATM’lerde 1.800 ila 3.600 dolar arasında işlem sunuyor ve işlemin %1’lik kısmını işlem ücreti olarak alıyor. Şirket, 2022 Ocak ayında çıkan “Dijital Finansal Varlıklar Üzerine (DFA)” kanununa göre yapılan işin tamamen yasal olduğunu söylüyor. ATM’ler yapılan işlemin kimlik ve miktar verilerini Federal Vergi Servisi ile paylaşıyor ve kendisi de işlemlerin kayıtlarını tutuyor.
Peki Hızla Artan Kripto Para ATM’leri Yasal mı?
Bu konuyla ilgili pek çok fikir bulunsa da, ülkedeki hukuk uzmanları ATM’lerin hala “gri bölge” denilen kısımda olduğunu ifade ediypr. DFA kanunu, kripto para birimleriyle ilgili faaliyetlerin belirli bir kısmını düzenliyor. Fakat Rus parlamentosu henüz bu konu hakkında kapsamlı bir tasarı düzenlemedi. Böylelikle de hukuk uzmanları ATM’lerin tam olarak yasal olmadığını düşünüyor.
Konuyla ilişkili olarak Birch Legal Hukuk Bürosu’nun Kıdemli Ortağı Ksenia Petrovets, mevcut kanunlar kripto paraların fiat para birimleri ile değiştirilmesine yönelik işlemleri içermiyor. Bu durumda bu işlemler için ne yasal ne de yasal değil denilemez.
Başka hukuk bürolarından avukatlar da aslında benzer düşünce içerisindeler ve işlemlerin doğrudan kullanıcılar arasında olmasından dolayı müşterilerin haklarının korunmadığını dile getiriyorlar.
Berezka DAO’nun Kurucu Ortağı Roman Kaufman ise bu tarz bir hizmete gerek olup olmadığının belirlenmesi ve Rusların kripto para kullanmaları için birçok zorluğun üstesinden gelmesi gerektiğini dile getirdi. Kaufman açıklamalarının devamında bir Rus vatandaşının bu ATM’leri faydalanabilmesi için peer-to-peer borsası bulması gerektiğini aynı zamanda bu borsalarda İngilizce diliyle bir hesap açılması gerektiğini ve müşterini tanı (KYC) prosedürlerini geçmesi gerektiğinin de altını çizdi. Uzmanlar ATM’lerin en büyük dezavantajı ise ATM operatörlerinin genellikle fiyatları online borsalara göre %10 ila %15 arasında fazla fiyat sunuyor olması olarak ifade ediyor.