Ripple’ın kurucu ortağı Chris Larsen, gündeme yaptığı bağış ile geldi. Larsen, Bitcoin kodunu değiştirmek isteyen bir çevre kampanyasına bağış yaptı.
Çevre gruplarının oluşturduğu bir konsorsiyum, topladıkları bağışlar ile madencileri ve yazılım geliştiricilerini ‘proof of work’ (iş kanıtı) ile çalışan mekanizmaları bırakmaları için ikna etmeyi çalışıyor.
Konsorsiyum, işletme ve şirketleri ‘proof of work’ mekanizmasını bırakmaları için topladıkları fon ile teşvik etmek istiyor. Bu konsorsiyumun son bağışçısı 5 milyon dolarlık bağış ile Ripple’ın kurucu ortağı Chris Larsen oldu.
Bitcoin’in proof of work mekanizması, ağdaki kullanıcıların bir sonraki bloğu oluşturmaları için oldukça zor bir matematik problemini çözmesi için rekabete zorluyor. Burada kazanan kişiler yeni basılan Bitcoin ve işlem ücretleriyle ödüllendiriliyor. Ödülü almak için kullanıcılar daha fazla enerji harcayarak daha güçlü bilgisayarlar kullanıyorlar.
Kullanılan fazla enerji ise karbon ayak izine sebep oluyor. Cambridge Üniversitesi’nin verilerine göre dünya genelinde kurulan Bitcoin madencilik tesisleri yıllık kümülatif olarak 136,79 terawatt-saat elektrik tüketiyor.
Harcanan yüksek enerji ve oluşan karbon ayak izi çevre bilincine sahip kişileri korkutuyor. Bundan dolayı da her sektörde bilinçli kişiler hem harcanan enerjiyi azaltmak hem de oluşan kirliliği azaltmanın yollarını arıyor. Larsen 2021 yılında Bitcoin’in daha az enerji harcayan bir doğrulama yöntemine geçmesi gerektiğiyle alakalı bir makale yazmıştı. 2022 yılında da bu amaçla düzenlenen kampanyaya 5 milyon dolar bağışladı.
Yürütülen kampanya, Greenpeace ABD ve Çevre Çalışma Grubu gibi önemli kuruluşlar tarafından yönetilecek. Kampanyanın reklamı New York Times, Politico ve The Wall Street Journal gibi büyük yayınlar aracılığıyla yapılacak. Reklamlarda endüstrinin liderleri ve önemli isimlerin oynaması bekleniyor. Oynayan kişiler Bitcoin’in çevresel etkisine vurgu yapacak. Tesla CEO’su Elon Musk ve Block’un kurucusu Jack Dorsey’in gibi isimler ile çoktan anlaşıldı.
Ripple Kurucu Ortağı Chris Larsen’in aksini düşünen de var
Madencilik yapan isimler Bitcoin’in harcadığı enerjinin birçok sektörden daha düşük olduğunu vurguluyor. Cambridge Üniversitesi’nin verilerine göre sektörlerin harcadığı yıllık enerji şu şekilde:
- Kimyasal üretimi: 1349 TWh
- Demir ve Çelik üretimi: 1233 TWh
- Kağıt üretimi: 586 TWh
- Çimento üretimi: 384 TWh
- Veri Ağı: 250 TWh
- Veri Merkezleri: 200 TWh
- BTC: 136 TWh
- ABD’deki buzdolapları: 104 TWh
- ABD’deki televizyonlar: 60 TWh