Kripto para dünyasındaki zor günler devam ederken, farklı gelişmelere de ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Orta Afrika Devletleri Bankası diğer adıyla Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Ekvator Ginesi, Gabon ve Kongo Cumhuriyeti’ne hizmet veren Banque des États de l’Afrique, kurulunun yoğun çalışmaları üzerine ortak bir dijital para birimi üzerine çalıştıklarını ifade ettiler.
Bloomberg’in 22 Temmuz 2022 Cuma günü yayınlamış olduğu bir rapora göre, bankanın yönetim kurulu bölgesel banka ödeme yapılarını modernize etmek ve bölgesel finansal katılımı teşvik etmek amacıyla dijital bir para biriminin oluşturulmasını istedi. Orta Afrika Cumhuriyeti, 2022 yılının Nisan ayında ülkede Bitcoin’i (BTC) yasal para birimi olarak kabul eden bir yasa çıkarmıştı fakat herhangi bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) oluşturmamıştı.
Orta Afrika Ülkeleri Bu Dijital Dönüşüm İçin Çok Hevesli!
Nijerya’nın merkez bankası, 2021 yılının Ekim ayında eNaira adlı bir CBDC başlatan bölgedeki ilk bankalardan biri olarak karşımıza çıkmıştı. Güney Afrika’nın Rezerv Bankası ise, Project Khokha girişimi aracılığıyla bir CBDC’nin olası kullanımını hala araştırmaya devam ediyor. Orta Afrika Devletleri Bankası, Nijerya’nın BTC’yi yasal ödeme aracı olarak kabul etmesini de zamanında eleştirmiş ve hamleyi “sorunlu” olarak nitelendirmişti. Bankaya göre bu hamlenin Orta Afrika para birliği üzerinde “önemli bir olumsuz etkisi” olabilirdi.
Sahra altı Afrika ülkeleri, hem transferler hem de madencilik için elektriğe sınırlı erişimi olan bölgelere kripto para birimlerini ve CBDC’leri ulaştırmakta önemli zorluklarla karşılaşabilir. Dünya Bankası’nın 2020 verilerine göre Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad dünya üzerinde elektriğe erişimi en az olduğu ülkeler arasında yer alıyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti Başkanı Faustin-Archange Touadéra, Bitcoin’in benimsenmesinin ardından 2022 yılının Haziran ayında ülkenin, meta veri tabanında “yasal bir kripto para merkezi” ve özel ekonomik bölge içeren Sango projesi adı verilen bir kripto para girişimi olduğunu açıklamıştı. Ayrıca Afrika, günümüzde dünyanın en hızlı büyüyen dijital varlık pazarlarından biri olmaya devam ediyor. Örneğin, Mart 2022’de Fildişi Sahili, Senegal ve Dakar’da kripto para işlemlerinin yıllık %2.670’e kadar arttığı söyleniyor.