Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı uluslararası bir ekonomi örgütü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) uzun süredir çalışmalarını sürdürürken, yakın zaman önce de kripto para vergi süreçlerine yönelik belgeleri kamuoyuna sunmuştu. OECD tarafından açıklanan belgelerde ise vergi makamlarının, kripto para işlemleri ve bu işlemleri yapan kullanıcılar hakkında daha fazla netlik istediği belirtiliyordu.
10 Ekim 2022 Pazar günü yapılan duyuruda OECD, Kripto Varlık Raporlama Çerçevesini (CARF), 12-13 Ekim 2022 tarihlerinde düzenlenecek olan G20’de sunmayı planladıklarını ifade etti. Söz konusu bu yeni çerçeve kapsamında sayıları her geçen gün artan ve herhangi bir düzenlemeye tabi olmayan kripto para borsalarının, kripto para işlemleri hakkında her yıl düzenli olarak otomatik bilgi alışverişi yapılması tavsiye edildi.
Bu Çerçeve Kapsamında Bilgi Paylaşımı Kolaylaşacak!
Söz konusu bu yeni çerçevenin onaylanması durumunda, OECD’nin 38 üye ülkesi arasında kripto para işlemleri hakkında bilgi paylaşımını kolaylaşacağı tahmin ediliyor.
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann çerçeve hakkında şu açıklamarda bulundu:
“Bugünün yeni kripto varlık raporlama çerçevesinin sunumu ve Ortak Raporlama Standardında yapılan değişiklikler, vergi şeffaflığı mimarisinin güncel ve etkili kalmasını sağlayacaktır. CARF, işlemleri doğrulamak ve güvenceye almak için kriptografik olarak güvenli bir teknolojiye dayanan herhangi bir dijital değer temsilini hedefleyecektir.”
Hatırlayacağınız üzere G20’nin yakın zaman önce verdiği yetki sonrası geliştirilen CARF çerçevesi, bir aracı veya hizmet sağlayıcı aracılığıyla kripto para biriminin türü ve dijital varlık işleminin türü hakkında raporlama yapılmasını gerekli kılıyor. Ayrıca 2022 yılının ağustos ayında OECD, CBDC’leri raporlama kapsamına dahil ederek CRS’de yapılan değişiklikleri onayladı.