Teknoloji her alanda gelişiyor. Bunu fırsat bilen Orta Doğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) bilim insanları, kritik kurtarma faaliyetlerinin eğitimi amacıyla metaverse üzerinde bir simülasyon hazırladı.
Trafik kazalarında araçların dijital halleri kullanılarak gerçeklik algısının yüksek oranda hissedilmesini sağlayan yeni proje metaverse evreninde oluşturuldu.
ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic gibi büyük şirketler gibi ODTÜ’nün de bu alanda çalışmalar yürüttüğünü açıkladı.
Profesör metaverse evrenini şöyle açıkladı:
Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanarak fiziksel dünyayı sanal ortama taşımak.
Daha önce sanal gerçeklik ile ilgili savunma sanayi, ticaret ve turizm alanlarında birçok uygulamanın gerçekleştirildiğini söyleyen Çağıltay bu konuda yaklaşık 20 yıldır çalıştıklarını ancak sektörün metaverse adını aldıktan sonra popüler olduğunu vurguladı.
ODTÜ ile metaverse evreninde eğitim
Çağıltay, ODTÜ’de teknolojiyi geliştirdikten sonra ODTÜ Teknokent’teki firmalar üzerinden insanların kullanabileceği hale getirdiklerini vurguladı. Bu alanda özellikle kritik ve tehlikeli görevlerde yer alan insanların eğitilmesine yönelik teknoloji geliştirdiklerini açıkladı. Konu hakkında Çağıltay ayrıca şunları söyledi:
Teknolojimizi, ODTÜ Teknokent’teki firmalarla iş birliği yaparak nihai ürün haline getirdik. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaların şöyle bir özelliği de var. Sanal gerçeklik ortamları insanları tamamen ortamdan kopartıyor, biz hem sanal gerçeklik uygulaması yaparak hem artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak yani insanları bulundukları fiziksel ortamdan da koparmadan bir teknoloji geliştirdik.
Böylece geliştirdiğimiz teknoloji, kaza yapan araçtan itfaiye personeli tarafından insan kurtarma uygulaması. Bu eğitimler, itfaiye için çok pahalı. Bu amaçla birtakım araçlar elde etmeleri gerekiyor ve bu araçları tekrar kullanamıyorlar. Halbuki bizim geliştirdiğimiz sanal ve artırılmış gerçeklik bazlı metaverse ortamında, itfaiye personeli ortama girip aynı ya da farklı senaryoları tekrar tekrar deneyebiliyorlar ve başarılarını ölçebiliyorlar. Başarısız oldukları noktalarda tekrar girip o noktaları pekiştirme imkanına sahip oluyorlar.
Gerçek aletler metaverse evreninde kullanılabiliyor
Profesör normalde meraverse evreninde gerçek nesneler ile etkileşimin sınırlı olduğunu vurguladı. Bu konu hakkında arama kurtarma faaliyetlerindeki gerçek ve ağır cihazların dijital replikalarını yaparak metaversede kullanılmasını sağladığını belirtti.
Kurtarma personeli gerçek hayatta cihazın orjinal ağırlığını hissederek ve taşıyarak sanal ortamda aletleri kullanıyor. Cihazların ağırlığı gerçeğiyle aynı olduğu için gerçek hayattaki kurtarma senaryosu birebir sanal ortamda uygulanabiliyor.
Çağıltay, bilindiği kadarıyla henüz böyle bir teknolojinin var olmadığını vurgulayarak, itfaiye gibi kritik görevlerde yer alan kişiler için hayat kurtarıcı olacağını söyledi.
Teknolojinin ürün geliştiricisi ODTÜ Teknokent firmalarından Eyesoft AŞ İş Geliştirme Yöneticisi Sevilay İmre, ODTÜ’nün geliştirdiği teknolojiyi sanal gerçeklik teknolojisi ile harmanlayarak metaverse’e aktardıklarını söyledi.
Geliştirilen teknoloji ile itfaiye personelinin kaza anındaki arama kurtarma eğitimlerinin tekrar tekrar aynı koşullarda yapılabileceğini belirten İmre, bu teknoloji ile daha fazla alanda işe yaracağını söyledi. Bir sonraki hedeflerinin sel, yangın deprem gibi afet ve acil durum eğitimlerine de uyarlayacaklarını dile getirdi.
Kaynak: AA