Metaverse dünyasına ilgi gittikçe artmaya devam ediyor. Gerçek dünyadaki büyük şirketlerde bu dünyada dükkan açmaya başladı. Bu furyaya katılan son isim ise JPMorgan oldu.
ABD’nin en büyük bankası JPMorgan, sevilen blok zinciri oyunu olan Decentraland’de sanal bir yer açarak metaverse’e giriş yaptı. Metaverse’deki bankanın ismi gerçek hayattaki blok zinciri ödeme sisteminden gelen Onyx oldu. Ayrıca bu bankanın bir başka özelliği ise metaverse dünyasındaki ilk resmi banka olmasıdır.
JPMorgan’ın kurduğu sanal banka Decentraland evrenindeki bir alışveriş merkezinde inşa edildi.
JPMorgan’ın bankası Onyx’in tasarımı
Birkaç kattan oluşan bankanın girişinde oyuncular JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’un dijital bir portresi tarafından karşılanıyor.
Üst katlara çıktıkça diğer katları keşfeden oyuncular en üst katta bir yöneticinin kripto para ekonomisi üzerine sunum yaptığını görecekler. İsteyen kişiler bu sunuma katılarak bir şeyler öğrenebilir.
JPMorgan yayımladığı bir raporda şirketlerin bu yeni dünyada çok güzel işler yapabileceğini bildirdi. Ayrıca raporda şu ifadelere yer verildi:
Metaverse dünyası her sektörün iş yapabileceği bir yer haline gelecek. Metaverse’deki gözüken piyasa fırsatı ise 1 trilyon doların üstünde olduğu tahmin ediliyor.
Metaverse’in büyük şirketlere göre potansiyeli
Günümüzde insanlar sanal varlıklara çok büyük miktarda para ödüyorlar. Oyunlar için karakter ve kıyafetler, aylık oyun içerikleri, üyelikler gibi birçok sanal ürüne yıllık 54 milyar dolar harcanıyor.
2021 yılında başlayan sanal arazi satışlarını da göze alırsak bu sayı daha da artıyor. Haziran 2021’de bir sanal arazi fiyatı 6.000 dolar iken Aralık 2021’de bu fiyat 12.000 dolara yükseldi. Fiyatların bu kadar hızlı yükseldiğini düşünürsek JPMorgan’ın yayımladığı rapordaki bilgilerin gerçekleşmesi çok muhtemel gözüküyor.
Metaverse dünyasında daha önce Adidas, Nike, Gucci ve Samsung gibi büyük dev isimler de dükkan açtılar.
Ayrıca metaverse dünyasına sadece büyük isimler girmiyor. Ankara Belediyesi öncülüğünde Mersin, Beşiktaş ve Elbistan Belediyesi’de metaverse dünyasına giriş yaptılar. Belediyeler, binalarının yerini satın alarak binanın sanal halini yerine koymak için çalışmalara başladı.