Türkiye Finansal Suçlar Soruşturma Kurulu (MASAK), 14 Kasım 2022 tarihinde yaptığı açıklamada FTX ile birlikte bazı kurumları araştırmaya başlayacağını açıklamıştı. MASAK soruşturmalar sonrasında Bankam-Fried ve ortaklarının varlıklarını suç şüphesi gerekçesiyle dondurma kararı aldı.
FTX’in 11 Kasım 2022 tarihinde iflas başvurusundan sonra MASAK, 14 Kasım 2022 tarihinde iflas sürecini soruşturmaya başlamıştı. Soruşturmalar kapsamında FTX’in sermayesini güvenilir bir şekilde saklayamadığı, müşteri yatırımlarını şüpheli işlemlerle riske attığı ve müşterilerin gerçek değerler tarafından desteklenmeyen listelenmiş kripto paraları alıp satmasına sebep olarak piyasadaki arz talep dengesini manipüle ettiği sonuçlarına varıldı. Kurumun yaptığı resmi açıklama ise şu şekilde oldu:
FTX.com ticari unvanıyla faaliyet gösteren küresel kripto varlık alım satım platformunun ilişkili olduğu gerçek ve tüzel kişiler nezdinde, Başkanlığımıza kanun ve mevzuat uyarınca verilen görev ve yetkiler çerçevesinde inceleme başlatılmış, bundan başka söz konusu ilişkili kişi ve kurumların bankalar, elektronik para kuruluşları, kripto varlık hizmet sağlayıcıları vb. yükümlüler nezdindeki hesaplarına yapılan işlemler, 5549 s. Kn.’nun 19/A maddesi kapsamında askıya alınmıştır.
FTX TR, kullanıcıların varlıklarını yatıracağız açıklaması yaptı
FTX TR, 11 Kasım 2022 tarihinde yaptığı Twitter gönderisinde kullanıcıların tüm varlıklarını TL cinsinden yatıracağını açıklamıştı. Bu süreçte Türkiye kullanıcılarını zor durumda bırakmayacaklarını belirten FTX TR, sonrasında kullanıcıların kayıtlı IBAN’larına kullanıcıların varlıklarını yollamaya başladığını açıkladı.
Değerli kullanıcılarımız,
FTX TR kullanıcılarının varlıklarının gönderimleri için Türk lirası çekim işlemleri durdurulmuştur.
Kullanıcı bakiyelerinin anlık görüntüsü alınacak ve tüm Türk lirası çekim işlemleri otomatik olarak FTX TR tarafından gönderilecektir. 🙏🏻
— FTX TR (@FTX_TR) November 11, 2022
FTX TR resmi internet sitesi şu anda sadece kullanıcıları IBAN girebilecekleri bir forma yönlendiriyor. Ayrıca kullanıcıların varlıklarına ulaşabilmesi için formda kullanıcılardan IBAN bilgilerini ve Türk lirası hesaplarına bağlı olan Türkiye kimlik numaralarını paylaşmaları isteniyor.
Sitede formun sadece FTX TR üzerinde kayıtlı IBAN bilgisi bulunmayan kullanıcılara ait olduğu vurgulanıyor.
FTX TR, daha önce gönderdiği bir gönderide borsanın 110.000’den fazla kullanıcısı vardı ve aylık ortalama işlem hacmi 2022 senesinde mobil uygulaması piyasaya sürüldüğünden beri 500-600 milyon dolar civarında seyrediyordu. Şirkette ise toplamda 27 kişi çalışıyordu.
FTX’in Türkiye şubesinin başında eski Binance yöneticisi ve Global İş Geliştirmeden Sorumlu Celal Çarhoğlu bulunuyordu. Ayrıca FTX sitesinde aktiflik olarak Türkiye 6. sırada yer alıyordu. Raporlara göre, her ay 187.000 Türkiye kullanıcısı siteyi ziyaret ediyordu.