Kosova’da ocak ayından itibareren devam eden Bitcoin ve diğer kripto paraların madenciliği yasağına 1 Ağustos itibariyle 60 günlük süre daha eklendiği kamuoyuna duyuruldu. Kosova devlet yetkilileri açıklamalarında ülkedeki tüm kurumları ekonomik elektrik kullanımı uygulaması noktasında uyarılarda bulundu.
Enerji Fiyatlarındaki Artış Devam Ediyor!
Dünya genelindeki ekonomik krizle birlikte özellikle birçok ülkede artan enflasyon ve artan enerji fiyatları fiyatlar cep yakmaya devam ediyor. Süre gelen Ukrayna-Rusya savaşının getirdiği enerji maliyetleri de Avrupa için maliyetleri daha da artırmaya başladı. Avrupa’ya göre daha güçsüz sayılabilecek ülke ekonomileri ise bu durumlardan çok daha fazla etkilendi diyebiliriz. Ayrıca AB ülkelerinden fosil yakıt hammaddelerinin ithalatının yasaklanması da durumu daha kötü bir hale getirdi.
Rus medyasının kamuoyunda yer alan haberlere göre, Kosova’daki devam eden yasak 60 günlük sürenin ardından bir kez daha uzatılabilir. Yasağın, daha sonra 30 ilâ 180 gün uzatılabileceği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.
Hatırlayacağınız üzere Kosova’da yasağın başlamasıyla birlikte ülkedeki güvenlik güçleri binlerce madencilik cihazına el koymuşlardı.
Aslında Kosova elektrik maliyetinin Avrupa’ya göre çok ucuz olduğu ülkelerden biri konumunda. Kosova merkezli bir kripto para borsası sahibi olan Ardian Alaj ise ocak ayında verdiği bir röportajında ülkenin kuzeyinde, devletin halktan elektrik parası dâhi almadığı bölgeler bulunduğunu, geri kalan yerlerin de yine çok ucuz maliyetlere sahip olduğunu söylemişti. Fakat yasakların gelmesinden sonra ülkede binlerce madencinin cihazına el konulmuş ve birçok madenci de ya ülke dışına çıkmış ya da cihazlarını ikinci el piyasalarda satışa koymak zorunda kalmıştı.
Kosova gibi İran’da da yılın bazı dönemlerinde enerji sıkıntıları yaşanıyor ve elektrik kesintileri yaşanıyor. İran da bu kesintilerdeki faturayı bir şekilde kripto para madencilerine çıkarup, madencilik faaliyetlerini zaman zaman yasaklama yoluna gidiyor.
İran gibi Kosova’da da ciddi şekilde kaça madencilik faaliyetleri oluyordu ancak her iki ülkede de son dönemde devletin yasaklayıcı tutumları madencilik faaliyetlerini ciddi derecede azaltmış durumda.