Çinli cep telefonu üreticisi Huawei, trilyon dolarlık fırsat dediği metaverse hakkında bir rapor yayımladı. Ancak raporda şu anki internet hızının sanal dünyaya yetmeyeceği ve daha hızlı bir altyapı hazırlanması gerektiği belirtildi.
“Mevcut internet altyapısı, tamamen sürükleyici bir içerik akışı metaverse ortamı oluşturmak için uygun değil” şeklinde belirtilen raporda dünya genelinde internet hızının yavaş olduğunu vurguladı. Raporda dünyanın sadece %25’inin 5G kullandığını ve mevcut 4G teknolojisinin normal internet kullanımında dahi laglara sebep olduğu bu yüzden beklenilen bir metaverse deneyimi oluşturmak için uygun olmadığı belirtildi. Raporda ayrıca şunlar belirtildi:
“5G, ağ çekmesini ve gecikmesini azaltırken bant genişliğini önemli ölçüde arttırıyor, 6G ise hızları bir başka seviyeye çıkaracak.”
Huawei’ye göre metaverse trilyon dolarlık fırsat
Cep telefonu üreticisi şirket yaptığı bir açıklamada açık bir metaverse’in büyük teknoloji tek elliğini bozacağına inanıyor. Şirket, Citibank raporuna vurgu yaparak metaverse pazarının 2030 yılında 8 ila 13 trilyon dolar arasında olacağını belirtti.
Paylaşılan raporda açık metaverse dünyasının önemli teknolojik ve iş modeli bozulmalarına sebep olacağını ve yeni dünyanın blok zinciri temeli ekosistemi üzerine kurulacağı belirtildi. Ayrıca Web 3.0 şirketlerinin de mevcut internet devlerine meydan okuyacağını ve birçoğunun yerine geçeceğini vurguladı.
Yatırım şirketi Andreessen Horowitz de yakın zamanda bir açıklamada Web3 şirketlerinin Apple, Google, Meta ve Amazon gibi büyük teknoloji devlerinin yerini alacağını açıklamıştı.
Huawei raporunda özellikle metaverse’in herkese açık ve birlikte çalışabilir bir ortam olması vurguladı. Çünkü bir şirket kendi metaverse evrenini oluşturabilir. Teknoloji devi metaverse’in oyun geliştiricileri, telekom sağlayıcıları, donanım üreticileri ve daha fazlası gibi birden fazla endüstri arasında işbirliği aracılığıyla kurulması gerektiğini belirtti.
Huawei’nin açıklamaları ABD düzenleyicilerinin Huawei’nin son teknoloji ürünleri ve servislerini yasaklamasından sonra geldi. 2019 yılında ABD telefon üreticisi şirketi ticaret kara listesine almıştı. Yakın zamanda ise Google Huawei’in tüm lisanslarını askıya aldı. Gmail, Google Map ve Google Play Store gibi uygulamaların lisanslarını durduran Google sayesinde birçok Huawei telefon kullanıcısı Android’in popüler uygulamalarına erişmekte zorluk yaşadı.