Hong Kong hükümet yetkilileri, kripto para varlık hizmeti sağlayıcıları için yeni bir lisanslama kriteri getiren yasa üzerine çalışma başlattı.
Geleneksel müşteri durum tespiti ve yapılan işlemlere yönelik kayıt tutma işlemlerindeki gereklilikleri yerine getirmesi gerekli olacak. Yasa dışı işlemlerin önüne geçmek isteyen yetkililer, getirilen kurallara uyulmaması durumunda ise çeşitli cezalar verilebileceğine dikkat çekti. Söz konusu bu yeni kuralların 1 Haziran 2023’te başlaması hedefleniyor.
Konuyla ilişkili olarak yapılan açıklamada Hazine Bakanı Christopher Hui, yeni değişikliklerin Hong Kong’u uluslararası finans merkezi olabileceğini dile getirdi:
“Yeni kurallar, borsalar için kapsamlı ve dengeli bir düzenleyici çerçeve oluşturacak. Böylece, yatırımcılar korunabilir hale gelecek ve sürdürülebilir endüstri gelişimi sağlanmış olacak.”
Hong Kong, uluslararası bir dijital varlık merkezi olma hedeflerine değin Bu kapsamda da kripto para endüstrisine ait çeşitli düzenleme çalışmaları yapan ülke, bu alanda lisanslama gerekliliklerini dile getiren ilk ülkelerden biri konumunda.
Ülkenin bu alanda attığı adımlar genelde isteğe bağlı şekilde işliyordu, ancak, yeni yasa ile birlikte bu durum tam olarak resmiyet kazanmış olacak. Yani hizmet sağlayıcıları düzenleyici gözetim için Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonuna kayıt yaptırmaları zorunlu hale geliyor.
Hong Kong CBDC Konusunda İstekli!
Yakın zaman önce Tayland Merkez Bankası (BOT) ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen bir konferansta, dünya üzerindeki merkez bankalarının geleceği hakkında görüşmeler gerçekleşti. Gelişen finansal teknoloji ortamında merkez bankalarının görevinin konuşulduğu bu özel konferansa, birçok merkez bankası başkanı katılım sağladı.
Yue konuyla ilişkili olarak yaptığı açıklamasında, uzun vadede CBDC’lerin ve stablecoinlerin, tüm bankacılık işlemlerinde daha verimli ve uygun maliyetli bir işlem yöntemi sunabileceğini dile getirirken, CBDC’lerin faydaları kadar riskleri de olabileceğini dile getirdi.
Yue açıklamalarının devamında, blockchain teknolojisinin geleneksel finans sisteminden farklı olmasını onun merkeziyetsiz yapısına bağlı olduğu dile getirdi. Yue CBDC’ler gibi bu merkeziyetsiz yapının da avantajları olduğu gibi dezavantajlarının da olduğunu dile getirdi. Söz konusu bu düzenlemeler ile birlikte bu dezavantajların ortadan kaldırılabileceğinin altını çizen Yue, kontrol altındaki dijital varlıkların finansal sistem için avantaj haline getirilebileceğini de belirtti.