Kripto paralar benimsenmeye devam ederken bazı hükümetler bu hamlelerin tam tersi yönünde hareket etmeye devam ediyor. Kripto paralara sert tutumuyla bilinen Hindistan hükümeti bu kez ise kripto paraları yasaklama yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Kripto paraların yasa dışı kullanımının öne çıkarılma sorunu, sektöre bakış açısını olumsuz yönde etkilerken, hâlâ kesin kurallar belirlenmiş sayılmaz. Durum böyle olunca da Hindistan gibi ülkelerden yasaklayıcı hamleleri beraberinde getiriyor.
Hatırlayacağınız üzere Hindistan Hükümeti kripto paralara yönelik %30 oranında vergi getirmesiyle uzun süre gündemde yer edinmişti. Sonrasında politikacı Sushil Kumar Modi %30 vergisinin daha da artırmak istediğini kamuoyuna duyurmuştu.
Politikacı Modi açıklamalarında Maliye Bakanlığı’na da çağrıda bulunarak şu ifadelerde bulunmuştu.
“Maliye Bakanlığı’nın kabul etmiş olduğu %30’luk vergi oranını daha da artırmayı düşünmesini istiyorum. Lütfen bu konu üzerine çalışılsın. Kripto paraların kumardan herhangi bir farkı yoktur. Hisse senetlerine yatırım yaptığınız taktirde arkasında olan şirket hakkında bir bilginiz vardır. Fakat yatırım yaptığınız kripto paralar hakkında elinizde hiçbir bilgi yok. Arkasında kim var kim yok belli değil. Japonya %55, Almanya, Fransa ve Avusturya %45, ABD ise %37 oranında kripto paralara vergi uyguluyorlar. Kripto para işlemlerinden alınan vergiler kesinlikle artırılmalıdır.”
Hindistan Kripto Paralara Yönelik Baskıyı Artırıyor!
Hindistan Merkez Bankası, hükümetin kısa bir süre önce parlamentoya yaptığı açıklamada, “kripto para birimlerinin yasaklanması gerektiği” görüşünde olduğunu ve dünyanın en büyük ikinci internet pazarında yeni ortaya çıkan sanal dijital varlığın geleceği hakkında daha fazla belirsizliği çoğalttığını dile getirmişti. Ülkenin Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, kripto düzenlemelerinin gerekliliğinin altını çizerken şu ifadelerde bulundu:
“Kripto para birimleri tanım gereği sınırsızdır ve düzenleyici arbitrajı önlemek için uluslararası işbirliği yapmayı gerektirir. Bu yüzden, herhangi bir düzenleme veya yasaklama mevzuatı, ancak risklerin ve faydaların değerlendirilmesi ve ortak sınıflandırma ve standartların değişimi konusunda önemli uluslararası işbirliğinden sonra etkili olabilir”