FTX’in iflas başvurusundan sonra birçok ülke ve kurul yapılan hataları araştırmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), FTX’in 11 Kasım’da iflas başvurusu yapmasının ardından soruşturma başlattığını duyurdu.
MASAK 14 Kasım 2022 Salı günü bir açıklama yaparak FTX ile birlikte bankalar, elektronik para kurumları ve kripto varlık sağlayıcıları da dahil olmak üzere platformla ilgili kişi ve kurumları inceleyeceğini açıkladı. Kurumun yaptığı resmi açıklama ise şu şekilde:
”Son günlerde gerek uluslararası gerekse ulusal basın ve yayın organlarında, FTX.com ticari unvanıyla küresel ölçekte faaliyet gösteren bir kripto varlık alım satım platformunun müşterilerine yönelik yükümlülüklerini yerine getiremediği hususlarına ilişkin haberler kamuoyunun malumudur.
Bilindiği üzere, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik’te 01.05.2021 tarihinde yapılan değişiklikle kripto varlık hizmet sağlayıcılar, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun (5549 s. Kn.) ve ilgili mevzuat kapsamında yükümlü olarak addedilmiştir. Söz konusu kurumların ilgili mevzuat kapsamında yükümlü olarak belirlenmesinden bu yana Başkanlığımızca, bu yükümlülerin faaliyetleri Başkanlığımız görev ve yetkileri çerçevesinde analiz ve incelemeye tabi tutulmaktadır. Diğer taraftan, basında çıkan haberlere konu FTX.com ticari unvanlı küresel kripto varlık alım satım platformu ile ilişkili olan ve ülkemizde faaliyet gösteren yükümlülerin işlem ve faaliyetleri, FTX.com’a ilişkin haberler kamuoyu gündemine düşmeden daha önce Başkanlığımızca dikkatle takip edilerek yakında izlenmiş ve gerekli tedbirler ivedilikle alınmıştır. Bu tedbirler cümlesinden olmak üzere, FTX.com ticari unvanıyla faaliyet gösteren küresel kripto varlık alım satım platformunun ilişkili olduğu gerçek ve tüzel kişiler nezdinde, Başkanlığımıza kanun ve mevzuat uyarınca verilen görev ve yetkiler çerçevesinde inceleme başlatılmış, bundan başka söz konusu ilişkili kişi ve kurumların bankalar, elektronik para kuruluşları, kripto varlık hizmet sağlayıcıları vb. yükümlüler nezdindeki hesaplarına yapılan işlemler, 5549 s. Kn.’nun 19/A maddesi kapsamında askıya alınmıştır. Başkanlığımız incelemeleri ivedilikle neticelendirilerek ilgili adli ve idari mercilerle paylaşılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
FTX ve Kripto Paralar ile Türkiye İlişkisi
Paribu’nun yakın zamanda yayımladığı verilere göre, Türkiye’de yaklaşık 8 milyon kişi kripto paralar ile ilgileniyor.
Dünya genelinde FTX’e bağlı 134 şirket bulunuyor ve FTX’in iflas başvurusu sonrası hepsi işlemlere başladı. FTX’in iflas başvurusunun yanında birçok akılda kalan soru da var. Bunların arasında kaybolan ve yanlış kullanılan fonlar da bulunuyor.
FTX’in iflası ve kaybolan fonları MASAK’ın dışında Bahamalar’daki düzenleyici yetkililer, ABD’de Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu (SEC), Adalet Bakanlığı ve New York’un Manhattan bölgesindeki ABD Savcılığı da araştırıyor.