Çok beklenilen Ethreum’un Beacon Chain ile Merge işlemi bugün (15 Eylül 2022) itibarıyla tamamlandı. Ethereum artık proof-of-work (PoW) yönteminden proof-of-stake (PoS) yöntemine geçiş sağladı.
Yeni yöntem ile artık donanım madencileri yerine Ether (ETH) stake eden doğrulayıcılar işlemlerin gerçekleşmesini sağlayacak ve ağa yeni blokların eklenmesini sağlayacak. Uzun süredir beklenen Merge işleminden sonra kripto para topluluğu bir sonraki adımın ne olacağını merak etmeye başladı bile. Uzun yol planlarını hazır tutan Ethereum Vakfı ise bu soruları güncellenmiş yol planı ile hemen açıklığa kavuşturdu.
Happy birthday beacon chain!
Here's an updated roadmap diagram for where Ethereum protocol development is at and what's coming in what order.
(I'm sure this is missing a lot, as all diagrams are, but it covers a lot of the important stuff!) pic.twitter.com/puWP7hwDlx
— vitalik.eth (@VitalikButerin) December 2, 2021
Ethereum’un Kurucu Ortağı Vitalik Buterin, daha önce akıllı sözleşme blok zincirini Ethereum’un gelişiminin ‘Son Adımı’ olarak nitelendirdiği şeye getirecek beş aşamalı bir süreci ana hatlarıyla açıkladı. Ağın nihai hedefinin ağın yüksek blok frekansı ve blok boyutunun yanı sıra yeterince güvenilir ve sansüre dayanıklı kalırken saniyede binlerce işlemi işleme yeteneğine sahip olacak hale getirilmesi olduğu açıklandı.
Merge
5 aşamalı sürecin ilk adımı olan Merge üzerinde ağ geliştiricilerinden yorumlara kadar herkesin fikrine dikkat edilerek özenle yapıldı. Merge işleminin en büyük amacı Ethereum ağının kullandığı gücün %99 oranında düşürülmesi idi.
Buterin, Merge işleminin bitmesinden birkaç saat önce tweet atarak Merge işleminin küresel elektrik kullanımının da %0.2 oranında azaltacağını belirtti.
"The merge will reduce worldwide electricity consumption by 0.2%" – @drakefjustin
— vitalik.eth (@VitalikButerin) September 15, 2022
Surge (Dalgalanma)
2023 yılı, Ethereum’un blok zincirinin veri saklama ve erişme yeteneğinin ölçeklenebilirliğini arttırmada önemli bir yıl olarak belirlenmiştir.
Ethereum Vakfı, parçalanmayı, ağın iş yükünü yaymak için bir veritabanını yatay olarak ayırma işlemi olarak tanımlar. Ethereum, büyük miktarda veriyi ağ üzerinden bölerek katman-2 toplamaları ile sinerji içinde parçalanmayı kullanacak.
Bu aynı zamanda ortalama bir kullanıcının bir Ethereum düğümünü veya istemcilerini PC’ler ve mobil cihazlar gibi kişisel cihazlarda çalıştırabileceği ve artan merkeziyetsizliği nedeniyle ağı daha sağlam hale getirebileceği anlamına geliyor.
Verge, Purge ve Splurge
Ethereum bu 3 adımı sonraki yıllarda yapmayı planlıyor. Teknik bilgilere girmeden bahsedilecek olursa Verge, veri depolama ve düğüm boyutunu optimize edecek verkle ağaçlarının tanıtımını içerecek. Buterin 2021 Haziran ayında yaptığı bir açıklamada verkle ağaçlarının merkle ağaçları gibi olacağını ve bir bloktaki tüm işlemler ve orijinalliğini doğrulamak isteyen bir kullanıcının tüm veri kümesinin kanıtını üretmesi gerektiğini belirtmişti.
Purge adımında ise, gereksiz verileri temizleyerek ağ tıkanıklığını hafifletmek amacıyla yedek geçmiş verilerinin kaldırılmasını içerecektir. Bu, bir doğrulayıcı tarafından saklanması gereken veri miktarını önemli ölçüde azaltacaktır ve ağın saniyede yaklaşık 100.000 işlem gerçekleştirmesine izin vermek için bu adımı atılacak.