Eric Schmidt, 2001 ila 2011 yılları arasında Google’da CEO’luk yaptı. Yakın zamanda bir açıklama yapan Schmidt, elinde bir miktar kripto para bulundurduğunu açıkladı. Açıklamasında Bitcoin ve dijital varlıklardan çok Web3 ekosisteminin daha çok heyecan verdiğini söyledi.
CNBC’de 28 Nisan 2022 tarihinde röportaj veren eski Google CEO’su Schmidt, Web3’teki merkeziyetsiz bir sistemde kullanıcıların kendi kimliklerini kontrol edebilmelerini heyecan verici bulduğunu açıkladı.
Web3, internetin geleceği olarak biliniyor. Web2’den farkı ise akıllı kontratlara sahip blok zincirleri sayesinde günümüz internetini daha merkeziyetsiz bir yapıya dönüşecek. Sistemin merkeziyetsiz yapısını ayakta tutacak olan şey ise tokenomics (token ekonomisi) adı verilen daha adil ve güçlü bir finansal dağılım modeli.
Schmidt Web3 hakkında şunları söyledi:
“Bu teknoloji çok baştan çıkarıcı ve çok merkeziyetsiz. Bu duyguyu 25 yaşındayken, merkeziyetsizliğin bir gün her şey olacağını düşündüğümde hissetmiştim.”
Schmidt Google’daki görevinden 2011 yılında ayrıldı. Ancak 2017 senesine kadar Google’da yönetim kurulu başkanlığı yapmaya devam etti. Sonrasında ise 2020 yılına kadar teknik danışman olarak şirkette yer aldı.
Şirketten ayrıldıktan sonra boş zamanlarını yapay zeka, biyoloji ve enerji konularında araştırmalar yaparak geçirdi. Sonrasında kripto para ile tanışan Schmidt, 2021 Aralık ayından beri Chainlink Labs’da stratejik danışmanlık yapıyor.
Eski Google CEO’sundan Kripto Para Yorumları
CNBC ile röportajı sırasında Schmidt elinde çeşitli kripto paraların olduğunu belirtti ancak isimlerini vermedi. Röportajı sırasında özellikle Bitcoin üzerine yorum yaparken Bitcoin ve onunla beraber birçok blok zinciri, güvenlik meselesine çok fazla zaman harcıyor ve bu yüzden verimlilik konusunda fazla “savurgan” ifadelerini kullandı.
Bitcoin hakkında “savurgan” ifadesi daha önce New York Meclisinde de kullanılmıştı. O zamanki söyleme sebebi ise madencilik aktivitelerinden kaynaklanan enerji kaybı ve çevresel etkilerdi. Bu sözler sonrasında Ripple Kurucu Ortağı 5 milyon dolar bütçeli bir kampanya başlatmış ve Bitcoin’in proof-of-stake konseptine geçmesini sağlamak istemişti.
Bitcoin yanlıları ise Bitcoin’in güvenliğinin diğer her konudan daha önemli olduğunu ve bunun içinde proof-of-work modelinde kalmasını savunuyor.
Jack Dorsey daha önce, geçmişte Web3 ve benzeri teknolojileri, “yeterince merkeziyetsiz olmayan ve yatırımcı kontrolü altında” olarak değerlendirmişti.