Dijital para sektörü büyüdükçe bu alandaki dolandırıcılık çeşitleri de artmaya devam ediyor. Son olarak arkadaşlık uygulamaları aracılığıyla yalnızlıklarına çare bulmaya çalışanlar “domuz katliamı” adı verilen bir dizi kripto para dolandırıcılığının kurbanı oldu.
Sift siber güvenlik şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre San Francisco’da arkadaşlık uygulamalarındaki her yirmi kişiden biri dolandırıcı. 2 Mayıs 2022 tarihinde San Francisco Examiner’da yayımlanan bir habere göre Cy ve R olarak ismi geçen 2 kişi bu saldırıya maruz kaldı. İkili dolandırıcılara toplamda 2.5 milyon dolar kaptırdı. İkili dolandırıcılık travmasını atlamak için Dolandırıcılık Karşıtı Global Organizasyon (Global Anti Scam Organization) olarak bilinen bir online destek grubuna katıldı. Destek grubu her hafta en az 2-3 yeni üyenin benzer şikayetler ile aralarına katıldığını bildirdi.
“Domuz katliamı” olarak bilinen dolandırıcılık türünde kişi veya kişiler kurbanla sahte bir ilişki kurmak için haftalarını veya aylarını harcıyor. Kurbanın güvenini kazanan dolandırıcılar, kurbanın kripto paralarını bilinen bir sitenin kopyasına veya sahte bir cüzdana aktararak yatırım yapması için yönlendiriyor.
Dolandırıcılar arkadaşlık uygulamalarında tanıştıkları kurbanlar ile konuşmalarını şifreli mesaj hizmeti veren WhatsApp gibi sosyal medya uygulamalarına taşıyor. Sosyal medya üzerinden saatlerce sahte kimlikler üzerinden yapılan konuşmalar sonrasında kurbanın güveni kazanılıyor. Ancak çoğu dolandırıcılık olayında kurban ile dolandırıcı yüz yüze tanışmıyor.
Arkadaşlık siteleri üzerinden dolandırıcılığın artması FBI’ın da dikkatini çekti. FBI’ın yakın zamanda yayımladığı bir raporda arkadaşlık uygulamaları üzerinden gerçekleşen dolandırıcılıkların bölgede “yükselen bir trend” haline geldiği belirtiliyor.
FBI, Nisan 2022’de kripto para romantizmi ve domuz katliamı dolandırıcılıklarına dair genel bir uyarı metni yayımladı. Bu metinde 2021 senesinde bu konu hakkında Suç Şikayet Merkezi’nin 4.300 adet şikayet aldığını ve bu şikayetlerde toplamda 429 milyon dolarlık kayıp olduğu belirtildi.
Arkadaşlık uygulamaları ile başlayan bir dolandırıcılık hikayesi
R olarak bahsi geçen kişi, Silikon Vadisi’nin Bay bölgesinde çalışan bir Bilgi İşlem Yöneticisi ve domuz katliamı dolandırıcılığında 1,3 milyon dolar kaybetti. İşinde uzman olan R ile ilk olarak Linkedln aracılığıyla iletişime geçildi. R, dolandırıcının profesyonel gözüken profilini gerçek sandı. Birde dolandırıcı R’nin Çin’de mezun olduğu üniversiteden mezun olduğunu yazması ise R’nin dolandırıcıya güveninin temelini oluşturdu.
Muhabbet ilerledikçe konuşmalar WhatsApp üzerine taşındı. Sonrasında dolandırıcı R’yi kripto paralara yatırım yapmaya ikna etmek için 1 ay uğraştı. Sonrasında ise sahte bir kripto para sitesine yatırımlarını yollaması konusunda R’yi ikna etti. R konu hakkında şunları söyledi:
“Teknolojiyle çok işli dışlı olduğum için bunun asla benim başıma gelebileceğine inanmazdım. Ben yazılım geliştirmiş bir insanım.”
Emlak uzmanı Cy ise 2 ay gibi kısa sürede 1,2 milyon dolar kaybetti. Olaylar sonrasında ciddi bir psikolojik sarsıntı yaşayan Cy, intihara meyilli düşünceleri artınca psikiyatrik tedavi görmeye başladı. Cy ise konu hakkında şunları söyledi:
“Paradan çok daha fazlasını kaybettim. Özgüvenimi kaybettim. Ailemin hayatını mahvettim.”
Dolandırıcılık Karşıtı Global Organizasyon’a göre Silikon Vadisi’ndeki çalışanlar daha çok dolandırıcıların hedefi haline geliyor. Kendisine teknoloji konusunda güvenen çalışanlar kendilerine daha çok güveniyor.