Uluslararası yatırım danışmalığı şirketi olarak bilinen Deloitte tarafından hazırlanmış rapordaki verilere göre; metaverse alanının Asya’da trilyon dolarlık bir fırsat olduğuna inandığını dile getirdi.
Deloitte şirketinin, “Asya’daki Metaverse: Stratejiler için Ekonomik Etkiyi Hızlandırma Stratejileri” başlıklı raporunda metaverse’ün Asyada’ki kullanım alanları konusunu derinlemesine incelemeye aldı. Yayımlanan raporda metaverse alanı için 12 Asya ülkesinin derinlemesine incelendiği belirtildi. Bu ülkeler arasında: Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Japonya, Çin, Pakistan, Filipinler, Singapur, Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Vietnam gibi ülkeler yer alıyor.
Deloitte’nin metaverse’ün Asya bölgesindeki etkisi ile ilgili de şu açıklamalarda bulundu:
“Metaverse’ün Asya’daki GSYİH üzerindeki etkisinin 2035 yılına kadar yılda 0,8 trilyon dolar ile 1,4 trilyon dolar arasında olabileceğini tahmin ediyoruz. Yani bu miktarın, 2035 yılına kadar yıllık toplam GSYİH’nın yaklaşık %1,3 ile %2,4’ü arasında olacağını düşünüyoruz.”
Deloitte konuyla ilişkili araştırmalarında, metaverse’ün, bölgedeki büyük ekonomileri önemli ölçüde dönüştürmek için trilyon dolarlık bir fırsat barındırdırğını ifade ederken ayrıca Asya ekonomilerinin, metaverse’ün, küresel olarak nasıl şekilleneceği üzerinde anlamlı bir etki yapacağına da yer verildi.
Bu konuda kesin bir yargıdan kaçınılması gerektiğine değinen Deloitte, bu teknolojinin hale belirsizliğini koruduğunu ise şu şekilde dile getirdi:
“Metaverse, artık bilim kurgu değil. İlk metaverse platformları şimdiden milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Asya’da birçok tüketici Roblox, Decentraland, Fortnite ve Asya’nın kendi Sandbox ve Zepeto’su gibi sanal platformlarda oyun oynuyor, sosyalleşiyor, konserlere katılıyor ve ürün satın alıyor.”
Metaverse Kavramı Genç Kesim Arasında Çok Yayıldı!
Söz konusu araştırmalar ile ilgili açıklamada bulunan, Deloitte Center for the Edge’in Güneydoğu Asya’daki Genel Müdürü Duleesha Kulasooriya, CNBC’ye verdiği röportajda şu yorumlarda bulundu:
“Bugün metaverse alanında en çok etkileşim kuran ve meşgul olanların gençler olduğunu görmekteyiz. Dünya üzerindeki gençlerin %60’ı Asya’da yaşıyor.”
Metaverse’ün önemli bir konu olduğunu ifade eden yetkili, Asya’nın trilyon dolarlık metaverse potansiyelini gerçekleştirmek için düzenleyici çerçeveleri geliştirmenin çok önemli olduğunun altını çizdi.
Açıklamalarının devamında, metaverse’ün potansiyel büyümesinin küresel anlamda da büyük fayda sağlayacağını ifade etti.