DeFi platformları ve kullanıcıları son zamanlar oldukça kötü günler geçiriyor. 2022 Ağustos, belki de en çok siber saldırının yaşandığı bir ay olarak blockchain tarihine kazınabilir. Kamuoyuna yansıyan ilk bilgilere göre ise hack saldırısı DNS yoluyla yapıldı. Saldırganlar ise kısa sürede sitenin önyüzünü kopyalayarak DNS’leri kendi kopya sitelerine yönlendirmeyi başardı. Sonrasında ise kötü niyetli bir akıllı sözleşme adresine onay isteği eklediler. Salgınların uygulamış olduğu bu yöntemle birlikte 500 bin doların üstünde bir hackleme yaptığı ise kamuoyuna gelen bilgiler arasında yer alıyor. Ancak net rakam henüz belli sayılmaz. Hack saldırısında madur olan Curve Finance son açıklamasında, sorunun çözüldüğünü ve sistemin eski haline döndürüldüğünü ifade ederek, kullanıcıların son 1 saat içerisinde Curve’de kabul ettikleri sözleşmeleri derhal iptal etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Binance, Curve Finance’ten Çalınan Fonları Kurtarıyor!
Bu olaylar neticesinde mağdur Curve Finance’in imdadına kripto para borsası Binance yetişti. Binance CEO’su Changpeng Zhao, Binance’in Curve Finance’ten çalınan fonların büyük bir bölümünü dondurmayı başardığını sosyal medya platformu Twitter’da yaptığı şu paylaşımla duyurdu.
“Binance, hack’in 83’ünü temsil eden Curve fonlarının 450 bin dolarını dondurdu.Fonları kullanıcılara iade etmek için LE ile çalışıyoruz. Bilgisayar korsanı, parayı yakalayamayacağımızı düşünerek farklı şekillerde Binance’e göndermeye devam etti.”
Bu arada Curve hırsızlarını yakalayan tek borsa Binance değil. Yine kısa süre önce açıklama yapan, kripto para borsası FixedFloat, 112 Ethereum’u, yani yaklaşık 211.000 $’ı kurtardığını kamuoyuna duyurmuştu.
Curve Finance Nedir?
Kripto para yatırımcıları arasında yalnızca Curve olarak da adlandırılan Curve Finance, “stablecoin”ler için Ethereum ağı üzerinde geliştirilmiş merkeziyetsiz bir borsa olarak karşımıza çıkmaktadır. Platformun temel amacı ise kullanıcıların ve diğer merkezi olmayan protokollerin, düşük işlem ücretleri ve düşük slipaj ile “stablecoin”lerin dönüştürülmesini sağlamaktır. Platformun yerel tokenı ise CRV olup, Curve Finance platformundaki likidite sağlayıcılarını teşvik etmenin yanında, protokolün yönetimine olabildiğince daha fazla kullanıcıyı dahil etmeyi amaçlamaktır. Platform üzerinde ise güncel olarak 3 temel kullanım bulunmaktadır. Bunlar ise staking (stake etme), boosting (artırma) ve voting (oy verme).