Avrupa Merkez Bankasının (ECB), Avrupa Birliği üye devletlerinin kripto paralar ile ilgili düzenlemelerin daha uyumlu hale getirilmesi için yeni bir yasa tasarısı hazırladığı bildirildi.
Financial Times yayımladığı rapora göre, ECB, AB’deki ilgili merkez bankaları ile kripto para şirketleri arasındaki düzenleyici kapsam konusunda endişe duyuyor. Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi, 30 Haziran’da kripto para şirketlerini ve hizmet sağlayıcılarını tek bir düzenleyici çerçeve altında kendi yetki alanlarında kontrol altına almak için bir anlaşmaya varmıştı.
Ayrıca Avrupa Birliği Parlamentosu, ‘‘Kripto Varlık Piyasalarının Düzenlenmesi” (MiCA) taslağının son halinde düzenleyici olarak en iyi kripto para düzenleyicisi olarak bilinen Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu ESMA‘i atadı. ESMA, ulusal düzenleyicileri kendi bünyesi altına alarak, kripto para borsa ve kurumlarının lisanslama görevini yapacak.
Yeni Yasa için Toplantı 2022 Temmuz Ayında Olacak
Paylaşılan raporda MiCA ve olası düzenleme uygulamaları için 19 AB üye ülkesinden düzenleyicilerin temmuz ayında bir denetleme kurulu toplantısına katılacakları belirtilmiş. MiCA yürürlüğe girerse yatırımcıları korumak adına kripto para kurumlarının uyması gereken bazı kurallar olacak ve şirketlerin müşterilere, değişken kripto para piyasasına yatırım yapmanın potansiyel riski konusunda sık sık uyarması istenecek.
AB yetkililerinin ayrıca, bu yasa çerçevesinin NFT gibi diğer kripto para ürünlerini kapsayıp kapsamadığını belirlemek için 18 aylık bir süresi olacak.
ECB to warn eurozone countries over crypto regulation https://t.co/e6rzizb4Lp
— Financial Times (@FT) July 4, 2022
Birçok ülkede geleneksel varlıklar ve NFT’ler yasa kapsamında değil, yani bunlar her ülkenin düzenleyicileri tarafından uygun görülen şekilde düzenlenebiliyor.
Yasa çerçevesi ve üzerindeki tüm değişiklikler onaya tabi olacak ve yasanın tamamı ancak 3. çeyrekte açıklanabilecek. Ancak paylaşılan yasa taslağında şu anda sürdürülebilirlik endişeleri nedeniyle kaldırılmış olan proof-of-work tabanlı kripto para birimleri yasağı gibi tartışmaya sebep olan maddeler de bulunuyor.