Dünyadaki birçok ülkede yükselen enflasyon sebebiyle ülkeler kripto paraları daha çok benimsemeye başladı. Arjantin de kripto para benimsemesi artan ülkeler arasında ancak hükümet Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) borç almak için yazdığı iyi niyet mektubunda kripto para kullanımını zorlaştıracağını yazdı.
Arjantin’in meclisi ve senato, IMF’den 45 milyar dolarlık borç alma konusunda bir anlaşma imzaladı. Bu alınacak olan kredi ile 2018 yılında alınan 57 milyar dolarlık borç yeniden yapılandırılacak.
IMF’den alınacak borç için Arjantin hükümeti bir de iyi niyet mektubuna imza attı. Ülkeler, IMF ile yaptıkları anlaşmalarda iyi niyet mektubu imzalayabiliyorlar. Bu mektupta ülkenin ekonomik politikasında hangi adımları atacağı konusunda IMF bilgilendiriliyor. IMF ve Arjantin hükümeti arasında 3 Mart 2022 tarihinde imzalanan iyi niyet mektubu ve borç isteği IMF yönetim kurulunun onayını bekliyor.
Arjantin iyi niyet mektubunda kripto paralar hakkında ne dedi?
Arjantin’in iyi niyet mektubunda kripto paralardan bahsetmesi dikkat çekti. Yazıdan mektupta “Finansal dayanıklılığı artırmak” başlığı altında şu ifadelere yer verildi:
“Finansal gücümüzü korumak adına; kara para aklanmasını, kayıt dışılığı ve aracısız işlem yapılmasını önlemek amacıyla kripto para kullanımını caydırma yönünde önemli adımlar atıyoruz”
İyi niyet mektubunda ayrıca ticari bankaların pandemi döneminde sermaye ve likidite yönünden güçlü kaldıklarını ve pandemi önlem koşulları kalktığından bankaların da sıkı bir denetime gireceği yazıyor.
Ülke ödemelerdeki maliyetin azaltılması için dijitalleşme çalışmalarına devam edecek. Dijital ortamda paranın akması para kontrol mekanizmasını da kolaylaştıracağı düşünülüyor.
Arjantin’de son yıllık enflasyon rakamları %52 seviyesinde açıklandı. Yüksek enflasyondan dolayı da vatandaşlar kripto paraları daha çabuk benimsemeye başladı. Ülkedeki vatandaşların paralarını enflasyondan korumak için Bitcoin ve USDT aldığı biliniyor.
IMF, kripto para konusunda El Salvador’u sıkıştırmıştı
El Salvador 2021 yılında Bitcoin’i resmi para birimi ilan etmişti. Ancak IMF bu konuda El Salvador’u bir kaç kez uyarmıştı. Sonrasında ise IMF’den 1 milyar dolar borç isteyen El Salvador’a IMF, Bitcoin yasasını değiştirme şartı koymuştu. El Salvador Başkanı Nayib Bukele ise bu teklifi reddetmişti. Resmi açıklamalara göre IMF hala El Salvador’a istediği krediyi vermedi.