Kanada merkezli Bitcoin madencilik şirketi olarak bilinen Bitfarms, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında Arjantin merkezli yeni tesisinde madencilik üretimine başladığını kamuoyuna duyurdu.
Bitfarms Arjantin’de geliştirilmekte olan iki 50 megavatlık (MW) merkezinin üretime başladığını ve hash oranının saniyede 4 exahash (EH/s) seviyesine çıktığını bildirdi. Ayrıca ilk girişimin portföyüne 10 megavat (MW) güç kapasitesi ilave ettiğini ve böylece toplam kurumsal kapasitesini 176 MW’a çıkardığını ifade etti. Şirket konuyla ilişkili olarak yaptığı açıklamaların devamında, Arjantin’de yeni tesisler oluşturacaklarını ve 2023’ün ikinci çeyreğinin başında tamamlanması beklenen ikinci 50 MW’lık merkezinin inşaatına da başladıklarını ifade etti.
Arjantin’deki mevcut döviz kurları ve doğal gaz fiyatlarına bağlı olarak Bitfarms, Arjantin Rio Cuarto’da yeni faaliyete geçen 50 MW’lık üretim tesisindeki enerji maliyetinin düşük olması beklenenler arasında yer alıyor.
Bitfarms Başkanı ve COO’su Geoff Morphy, konuyla ilişkili olarak yaptığı açıklamalarda şu ifadelerde bulundu:
“Rio Cuarto’daki ilk 50 MW’lık depomuzda, 10. madencilik tesisimizi açıyoruz. Ayrıca şu anda üretimde olan 4. ülkeye ulaşarak, planlanandan önce üretim artışına başlamaktan gurur duyuyoruz. Portföy istikrarını artırmak, coğrafi ve iklimsel riskleri azaltmak için çeşitlendirilmiş küresel büyüme stratejimizi yürüten Arjantin, üretimde dördüncü ülkemiz oldu.”
Madenciler Neden Arjantin’i Tercih Ediyor!
Bildiğiniz üzere son zamanlarda Bitcoin madencileri oldukça zor günler geçiriyor. Zor günler yaşayan madenciler ise alternatif olarak farklı ülkeler arayışına girmişti. Son dönemlerde ise Bitcoin madencileri, Arjantin’i üretimlerinin gelişmesi için mükemmel bir ortam olarak görüyor diyebiliriz. Madencilerin Arjantin’i tercih etme sebeplerinib başında ise düşük elektrik fiyatları ve vergilendirme oranları başta geliyor. Kar marjını artırmak isteyen madenciler için Arjantin şu anlık önemli bir merkez konumunda.
Madencilik merkezi olarak Çin, elektriği nispeten ucuz olduğu için bir zamanlar bu alanda rakipsiz olarak görülüyordu. Ancak geçtiğimiz dönemde Çin, kripto para madencilerine karşı sert bir tutum sergilemeye başlayıp, kendi dijital para birimini geliştirme çabalarına girmişti. İzlemiş olduğu bu politika doğrultusunda Bitcoin madencilerinin başka bölgelere göç etmesine neden olmuştu.
Bildiğiniz üzere indirimli elektrik tarifeleri ve Çin’deki yasaklar sebebiyle birçok madenci faaliyetlerini İran ve Kazakistan gibi ülkelere kaydırmıştı. Fakat İran hükümeti de tüketimi sınırlamak ve elektrik açığını önlemek için bazı tedbir kararları uygulamaya başladı. Elektriğin ucuz olduğu yerler arayışında olan madencilerin büyük çoğunluğu ana hedef olarak Teksas’a yerleşmeyi tercih etti.